Lär dig allt du behöver veta om egenskaperna hos alpina skidor

Den ultimative ski-guide! - Brugteski.dk ApS

Den här skidguiden är gjord för dig som vill ha egna skidor, men inte riktigt kan komma på vad du ska köpa! Att köpa skidor kan vara otroligt svårt. Det finns otroligt många olika skidor att välja mellan, och det är svårt att lista ut vad som är den bästa lösningen för dig. Denna guide är utformad för att ge dig en god förståelse för de olika typerna av skidor och deras egenskaper. Det är därför vi har gjort det så tydligt och lättförståeligt som möjligt.

För att köpa skidor online behöver du veta:

  1. Vilka skidor passar dig bäst?
  2. De olika typerna av skidor kan du välja mellan
  3. Skidegenskaper
  4. Hur höga ska mina skidor vara?

1. Vilka skidor passar dig bäst

Att hitta den typ av skida som passar dig bäst behöver inte vara svårt. Men när man letar efter skidor kan det vara otroligt överväldigande och svårt att förstå...

På Brugteski.dk har vi gjort det enkelt för dig genom att dela in alla våra skidor i 3 kategorier; Pistskidåkning, All Mountain och Park/Offpist.

Välja_skidor

2. De olika typerna av skidor du kan välja mellan

Skidtyper

Det finns olika typer av skidor, beroende på vad du vill använda dem till. Pistskidor är bäst för de hårt preparerade backarna, medan offpistskidor är bäst för den mjuka snön i offpisten. Med det sagt kan alla skidor användas överallt, dock är vissa skidor speciellt utvecklade för vissa delar av berget. Det är som att ta en racercykel in i skogen. Du kan använda det, men det är mycket lättare på en mountainbike.

Det finns otroligt många olika typer av skidor: Racing, Freestyle, Freeride, Carving, Big Mountain, All Mountain och Powder skidor. Vi har kokat ner alla dessa varianter till 3 kategorier:

1. Offpiståkning

Pistskidor är de mest använda skidorna bland danskarna, och du känner dem säkert redan. Denna skidtyp täcker begrepp som Racing och Carvingskidor.

Pistskidåkning är för dig som älskar att susa nerför de preparerade backarna och tillbringar det mesta av sin tid i den här typen av backar. Denna typ av skidor är den bästa och enklaste att säkert åka nerför backarna på. Om du är nybörjare, eller bara inte är så säker på brädorna än, så är detta ditt bästa val av skidtyp.

Pistskidor är i de flesta fall 70 till 85 mm breda i mitten, och kan vara upp till 110 mm breda i toppen och botten av skidan. Detta gör skidorna naturligt böjda och ger de bästa egenskaperna för svängning i backen.

2. All Mountain

Dessa skidor är, som ordet säger, för hela berget. Dessa skidor är en blandning av pistskidor och offpistskidor, vilket gör dem lätta att använda på hela berget.

All Mountain skidor är för dig som också älskar att åka offpist, längs de preparerade backarna eller mellan träden. För dig som gillar att åka på alla möjliga ställen förutom bara backarna! All Mountain är för dig som känner press i backen och vill prova dig fram på några nya områden på berget!

All Mountain-skidor är ofta 86 till 95 mm breda över mitten och bara något mindre än dedikerade offpistskidor. Eftersom skidorna kan användas på hela berget är de inte enbart perfekta för bara en gren, utan här får du en bra allroundskida.

3. Parkera/Offpist

Park-/offpistskidor, även känd som Freestyle- och Freeride-skidor. Denna kategori av skidor täcker de mer specialiserade typerna av skidor som är gjorda för speciella platser på berget.

Dessa skidor är för dig som vill utmana sig själv. För dig som vill komma långt bort från de preparerade backarna, rakt in i den mjuka orörda snön, eller göra de stora hoppen i nöjesparken. Här är du mer erfaren, och kanske vill du köpa ditt andra par skidor, eller bara bli kär i puder!

Offpistskidor ligger ofta 96 till 110 mm över mitten, och Parkskidor är twintipskidor, med centerbindningar. Det gör att båda ändarna av skidan pekar uppåt så att du även kan stå baklänges på skidorna.

3. Skidegenskaper

Förutom bredden på skidorna finns det några olika egenskaper som kännetecknar de olika typerna av skidor.

Radie och Sidecut

Radie&Sidecut

Sidecut är kurvan skidan har. Vad vi menar är att om skidans mitt (midja) är smalare än både toppen (Tip) och botten av skidan (Tail), så kommer skidan att ha en timglasform. Sidecut beskriver hur bred en skida är i midja, spets och svans, och därmed vilken form skidan har.

Radie beskriver hur starkt skidan kan svänga. En mindre radie gör det lättare att karva och svänga på kanten av skidan. Radie säger något om hur många meter skidan behöver för att göra en 180 graders sväng när skidan pressas till sin gräns. Den 180 graders halvcirkel som nu erhålls ger ett cirkelcentrum. Från mitten ut till svänglinjen kan du nu mäta avståndet som är skidans svängradie. Ju mindre radie skidan är, desto snabbare svänger du.

Rocker och camber

Rocker/camper är även känd som "böjen i skidan", och varierar beroende på typ av skida. Camber ses ofta i utförsåkning, till exempel, eftersom det ger bättre skidåkning i hårda, preparerade backar. Rocker, som är motsatsen till camber, även mer känd som "reverse camber", gör att skidorna flyter bättre i den mjuka snön i offpisten och ses därför ofta på All Mountain Skis. En blandning av husbil och rocker ger den ultimata bästa skidåkningen.
Det finns många olika sätt att kombinera både rocker och husbil. Nedan kan du se olika kombinationer av rocker och camper, och vilken effekt det har på skidorna.

Camber är där mitten av skidan kröker sig uppåt. Det ger fjädring och rebound av energi, vilket är bra i de preparerade backarna.

Twintip både spets och tail är böjda uppåt, vilket ger bättre möjligheter att åka baklänges och göra trick.

Tiprocker har ett tidigt lyft av spetsen - lämplig för pudersnö.

Tip och tail rocker, både tip och tail har ett tidigt lyft, detta säkerställer goda flytegenskaper.

Full rocker är en profil utan camber men där spets och stjärt lyfts tidigt ger den bra flytegenskaper.

Reverse Camber är bäst lämpad för offpist med sin stora båge i båda ändar.

Böja

Ski flex beskriver hur styv eller mjuk skidan är. Mängden flex i dina skidor beror på din körstil. Om du är lättare och har en lugn åkstil bör du överväga att skaffa några skidor med en mjukare flex. Är du däremot tung och har en aggressiv körstil bör du överväga att skaffa en stark skida med styvare flex.

4. Hur höga ska mina skidor vara?

Att välja skidstorlek kan vara riktigt komplicerat... Men det behöver inte vara det! En professionell kommer att använda aspekter som höjd, vikt, typ, stil, nivå, rocker och radie för att hitta storleken. Vi gör det lite enklare, samtidigt som vi hjälper dig att uppnå rätt längd för dig:

Skidstorlek

-På nivå

Nivå och skidtyp är de viktigaste aspekterna när det kommer till skidstorlek. Som ny åkare är det en fördel att ha skidor som inte är lika höga och därför mer kontrollerbara. Skidor som når ungefär till hakan gör det lättare att svänga och är därför lämpliga för nybörjare. Som erfaren skidåkare bör dina skidor vara längre då detta ger mer stabilitet i hög fart i backen. Som expert bör du ha de längsta skidorna, som antingen når toppen av huvudet eller ännu högre.

Dina skidor vet inte hur tunga du är! Därför antas det att du är inom normalområdet. vikt. Om du är antingen underviktig eller överviktig kan du dra av 2 cm från skidstorleken (om du är underviktig) eller lägga till 2 cm om du är på den stora sidan.

- Efter skidtyp

Typen av skidor har också inverkan på hur höga dina skidor ska vara. Om du äger 2 par skidor t.ex. pistskidor och offpistskidor, då måste dina offpistskidor vara lite högre än dina pistskidor. Det beror på att offpistskidor ofta har en stor rocker, vilket gör att kontaktskiktet mellan snön och skidan är mindre än på vanliga pistskidor. Därför bör dina Park/Offpist-skidor vara längre än dina pistskidor för att få samma kontaktyta.

Det är viktigt att du är realistisk om din nivå och inte väljer skidor som är för långa. Det är bättre att börja med ett par korta skidor och träna på dem. Då kanske du vågar gå några gånger till när du väl blivit mer erfaren.

Andra blogginlägg

Visa alla
Hvordan finder jeg det rigtigt snowboard og længden på det?

Hur hittar jag rätt snowboard och dess längd?

Att hitta rätt snowboard kan vara en svår uppgift, eftersom det finns så många olika att välja mellan. Därför har vi skapat en guide som du kan använda för att hitta den snowboard som passar dig bä...

Hvordan finder jeg de rigtigt børne/juniorski og længden på dem?

Hur hittar jag rätt barn/juniorskidor och deras längd?

Att hitta rätt skidor för ditt barn kan vara lite svårare än vanligt, eftersom du inte behöver använda samma principer som när du hittar skidor själv. Skidor för barn bör vara extra korta, så att ...

Hvordan finder jeg de rigtigt skistøvler og størrelsen på dem?

Hur hittar jag rätt pjäxor och deras storlek?

Att hitta de perfekta stövlarna är en svår uppgift, och chansen att göra det på första försöket är nästan omöjlig. Som tur är har vi skapat en guide som du kan använda för att komma lite närmare de...

Hvordan finder jeg de rigtigt ski og længden på dem?

Hur hittar jag rätt skidor och deras längd?

Att hitta rätt skidor för dig själv eller någon annan kan vara en riktigt svår uppgift... Som tur är är vi alltid redo att hjälpa dig. Vi har därför skapat denna steg för steg guide som tar dig gen...

Hvordan indstiller jeg mine ski bindinger?

Hur justerar jag mina skidbindningar?

Även om du ofta kan få skidbutiken eller stället där du hyrt dina skidor att anpassa bindningarna på dina skidor till dina pjäxor, så är det en riktigt bra idé att kunna göra det själv! Både för at...

Hvordan monterer og justerer jeg mine Snowboardbindinger? - Brugteski.dk ApS

Hur passar och justerar jag mina Snowboard-bindningar?

Letar du efter din första snowboard och behöver hjälp med att installera och justera dina bindningar, då är detta rätt guide för dig! Hur dina snowboardbindningar ska monteras är i slutändan en ...